Alcoholvrij bier, mag ik even?

Het mooie weer is daar en nu ik zwanger ben moet ik tijdelijk alcoholarm. Arme ik. En dat is vervelend op een mooie zomeravond. Tuurlijk ben ik high op het zwangerschapsgeluk (uiteraard!) maar wat heb ik behoefte aan een borrel.
Gelukkig is daar het alcoholvrije bier. Gelukkig? Nou, niet altijd. Want er zitten me toch een paar gebrouwen blikjes pure teleurstelling tussen… Maar, eerlijk is eerlijk, sommige van die alcoholvrije borrels zijn prima te doen. De afgelopen week dook ik de wereld in van de nul-punt-nuls, nul-punt-bijna-niks. 
Dus, alsjeblieft: mijn ongezouten mening over het product dat sommige fabrikanten bier durven te noemen. En een paar aanraders ertussen, want een paar brouwers hebben het écht geprobeerd. Jawohl!

Amstel 0.0

Laten we beginnen bij dit grachtwater. Hebben we die maar gehad. Smaakt alsof je een blikje Heineken een paar dagen ongeopend in de zon hebt gezet en het toen hebt opengetrokken om het vervolgens te laten sterven in je glas. En het daarna hebt geprobeerd te reanimeren met een schep suiker. Het smaakt naar het mislukte experiment van een amateurbrouwer die vergeten is gist toe te voegen. Naar slootwater uit Almere. Het herinnert je er als zwangere aan wat je mist. Amstel 0.0 straft je voor je ranzige, sletterige zwangerschap. Dat die foetus niet spontaan je baarmoeder uit kruipt bij het drinken van dit bocht is een wonder. Dit is hoe puur verdriet smaakt. Het enige drankje dat je kan bestellen in de hel. Ik drink nog liever een glas water uit het tropische zwemparadijs bij Center Parcs tijdens de Tena Lady conventie. Als je hier een glas van moet leegdrinken hóóp je dat iemand er drugs in heeft gedaan. Proost.

Bavaria 0.0

Oude favoriet, dit alcoholvrije biertje is gewoon prima te drinken. Ja, zo kan het ook. Niks om je voor te schamen als er zo’n hoogzwangere op je bank zit en je wilt iets anders aanbieden dan alweer een kop thee. Is ook bijna overal te krijgen. Bavaria mét alcohol vond ik altijd nietszeggend (al zou ik er nu een moord voor doen) maar ze zijn m’n go to bier nu ik van de alcohol af moet blijven.

Heineken 0.0

Had ik lage verwachtingen van, net als de rest van de mensheid met enige vorm van smaak. Want Heineken mét alcohol is al om je dood voor te schamen. Het zwakzinnige lummeltje onder de biertjes, groot geworden met bakken marketinggeld. Hoe kon dit merk in godesnaam proberen een alcoholvrij biertje te produceren mét smaak. Ze konden nog geen smaakvolle aanmaaklimonade maken als ze het zouden proberen. M’n moeder maakt beter bier. Maar goed, je staat bij de Albert Heijn en dit is wat ze verkopen. En nu komt het verrassende: heel goed te drinken! Het heeft een bittertje, het heeft smaak. Verdomd Heineken, na al die jaren. Chapeau!

Alle soorten Radler

Hier kan ik kort over zijn. Maar het hoeft niet. Dit is een belediging voor priklimonade én bier in een. Je kan tien verschillende smaakjes verzinnen, er een lulverhaal omheen hangen over ‘lekker fris zomerdrankje’, maar dit is een dikke middelvinger in de kont van bier én citrusfruit. Grapefruit-residuen liggen zich te schamen in je glas. Citroen! Mensen, er is niks mis met een vers schijfje citroen in je bier, maar er is een heleboel mis met die scheut namaak die ze in hun levenloze pils hebben gedonderd om er Radler van te maken.
Chemisch, kinderachtig. Alleen de Duitsers weten iets te produceren wat niet smaakt alsof iemand een geintje met je heeft uitgehaald en een pakje Wicky heeft leeg geknepen in je glas en er achteraan heeft gepist. Veel ijs redt een Nederlandse Radler van complete afgang. Maar bij de tweede bekruipt je het gevoel dat er meer smaak zit aan Jip en Janneke limonade.

Warsteiner <0,5%

Gekocht bij de Gall&Gall, want dit zie je niet bij de supermarkt. De Duitsers zijn beter met alcoholarm en alcoholvrij bier, dat moet ook wel als je met 180 over de snelweg mag scheuren. Pure kindermoord volgens sommigen, want er zit een mini hoeveelheid alcohol in. Die discussie even terzijde schuivend: het is een fris, fijn biertje. Dit komt nog het meeste in de buurt van het echte werk. Geen lullig flesje om je dag mee af te sluiten, op je balkon met een ondergaande zon erbij. Ook verkrijgbaar als 0.0 bier, wat verkocht wordt als een soort isotone sportbier. Alsof ik ga sporten met m’n zwangere pens, dacht het niet Duitsland! Nein!

Iemand nog een tip voor een goed alternatief? En als iemand nog een vervanger voor mijn gin-tonics weet… (los van dat stralende geluk dat zwangerschap heet, uiteraard!)

 

 

Zaadvragers.nl is een blog over zwangerschap en baby’s. Samen met mijn vriendin heb ik een baby en nu ben ik zwanger. Wil je een seintje als er een nieuwe blog online staat? 

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: